Jouhien kunnostus

Ponien jouhet ovat nailonia, eikä muovi kestä kulutusta kovin hyvin. Monien vanhojen ponien karvat ovat ikävässä jamassa. Onneksi on monia konsteja, joilla jouhia voi kunnostaa, ja jos ne ovat jo kunnostamisen tuolla puolen, on vaihtoehtona uusia ne kokonaan. 



Takkuiset jouhet

Toisinaan ponin karvat selviävät pelkällä huolellisella kampaamisella. Aloita latvoista ja etene ohut jouhikimppu kerrallaan; liika kiskominen ja repiminen venyttää ja katkoo karvoja, ja lopputuloksena on entistä vaikeammin selvitettävä pehko.

Jos jouhet ovat kovin solmussa, käytä hoitoainetta ennen kampaamista. Jotkut ponikunnostajat tykkäävät käyttää huuhteluaine-vesiliuosta. Voi olla, ettei hoitoaineen silikoni tee nailonkarvalle hyvää pidemmällä tähtäimellä, mutta ainakaan omien ponieni hoitoaineella hoidetut jouhet eivät ole hapertuneet 15 vuodessa. 

Toisinaan karvat ovat niin toivottomat, että hoitoainekaan ei auta, vaan pitää turvautua rajumpiin keinoihin. Jouhien silitys silitysraudalla tai suoristusraudalla on hyvä konsti, jos karvat ovat kuivat ja/tai ihan säkkärällä. 

  • Kastele karvat. Suihkepullo on tässä kätevä. Älä jätä jouhiin hoitoainetta käyttäessäsi suoristus/silitysrautaa!
  • Säädä rauta 140-160 asteeseen. (Jos käytät silitysrautaa, katso ohjekirjasta vastaava lämpötila.) 180 astetta on jo liikaa. 
  • Erottele ensin kapea jouhikimppu testiksi. Jos rauta onkin liian kuuma ja karva sulaa, on parempi, että sitä sulaa vain vähän. 
  • Suorista ponin jouhet niin pienissä erissä kuin jaksat. Mitä ohuempi kimppu menee kerralla suoristusraudan läpi, sen paremmin karva suoristuu. 

HUOM! Älä käytä silitys- tai suoristusrautaa erikoisjouhiin, esim. väriä vaihtavaan karvaan, läpinäkyvään tinseliin (esim. Pony Bridellä) tai Seaside Babies -varsojen vanumaiseen karvaan. Nämä eivät kestä kuumaa vaan sulavat. Metallinkiiltoiset tinselit sitä vastoin kestävät silittämisen ja suoristuvat kauniisti. 

Kun olet saanut jouhet suoriksi, viimeistele ne kihartamalla. Kastele jouhet ja kierrä ne papiljoteille. Voit myös kiepauttaa ponin harjan sen kaulan ympärille ja hännän toisen takajalan ympäri ja laittaa päälle talouspaperisuikaleet. Kastele kiehuvan kuumalla vedellä ja jätä kuivumaan - kuuma vesi muotouttaa nailonkarvan, ja jäähdyttyään se pysyy muodossaan. 


Reroottaus toivottomille tapauksille 

Reroottaus - englannin sanasta reroot tai rehair - tarkoittaa sananmukaisesti uusien jouhien laittamista ponille. (Sopivaa suomenkielistä vastinetta tälle termille ei toistaiseksi ole keksitty, mutta ehdotuksia otetaan vastaan.) 

Monet keräilijät karsastavat rerootattuja poneja, ja itsekin olen sitä mieltä, että jouhien uusiminen kokonaan on aivan viimesijainen keino - etenkin harvinaisten ponien kohdalla. Toiset taas tykkäävät että jouhet ovat kiiltävät, kauniit ja taipuisat, vaikka olisivatkin uusitut. Jos reroottaat ponin, muista mainita asiasta, jos myyt sen joskus eteenpäin. 

Eri sävyisiä punaisia vasemmalta oikealle: haalistuva pinkki, kirkas pinkki, pinkki, roosa, kirkkaanpunainen, tummanpinkki ja viininpunainen.
Eri sävyisiä punaisia vasemmalta oikealle: haalistuva pinkki, kirkas pinkki, pinkki, roosa, kirkkaanpunainen, tummanpinkki ja viininpunainen.

Poneilla on monia eri sävyisiä jouhia, joten reroottaus vaatii tarkkaa värisilmää: esim. keltaista on ainakin seitsemää sävyä ja punaista 10-12, jos kaikki pinkit lasketaan myös mukaan. Värit myös monesti haalistuvat ajan kanssa, ainakin haaleanpinkki (fading pink) ja siniturkoosi, joten jos uusitaan vain osa harjasta, uuden ja vanhan karvan väriero voi olla silmiinpistävä.

Tarvittavat työkalut:

  • Sakset
  • Neula, jonka silmä on katkaistu, TAI roottaustyökalu
  • Uutta karvaa
  • Rautalankaa, vahvaa ja ehkä myös ohutta
  • Pihdit
  • Nasta
  • Kuumaa vettä mukissa


Reroottaus lyhykäisyydessään:

  • Irrota ponin pää. (Ks. Ponin puhdistaminen.) Vedä häntä tai sen jämät kaula-aukon kautta ulos pihdeillä; mutkakärkiset pihdit ovat tässä parhaat. Muista metsästää häntäprikka ponin sisältä, jos se on pudonnut pois paikaltaan. Jos prikka ja häntäniitti ovat puhtaat ja ruosteettomat, ne voi halutessaan käyttää uudelleen, mutta itse suosin kapeaa nippusidettä uuden hännän kiinnittämisessä. 
  • Leikkaa ponin harja niin lyhyeksi kuin pystyt. Lyhytkärkiset ja terävät sakset ovat kätevimmät, niillä pääsee myös korvien väliin. Kisko harjan jämät ponin pään sisältä pois pihtejä käyttäen. Ponien harja on liimattu pään sisältä; toisinaan liimaa on läträtty niin paljon, että harjanriekaleiden repiminen on yhtä tuskaa. Tässä tapauksessa ponin päätä kannattaa liottaa kiehuvassa vedessä jokunen minuutti, niin liima pehmiää. 
  • Erottele uudesta karvapuntista noin 1/4 ja leikkaa se sopivaan mittaan. Mitta on 2 x tulevan harjan verran, koska harjasplugit solmitaan keskeltä ja taitetaan kaksinkerroin. On tärkeää leikata karva oikean mittaiseksi ennen kuin se istutetaan ponin päähän. Jälkeenpäin saksittu harja näyttää usein epätasaiselta (ellet ole kampaaja). Ota aina vain sen verran tai vähän vähemmänkin karvaa kuin arvelet tarvitsevasi; sitä voi aina ottaa uuden suortuvan ja saksia lisää tarvittavan mittaiseksi, mutta kerran saksittua ei voi liimata ehjäksi. 
  • Yksittäistä reikään istutettua karvatuppoa sanotaan plugiksi. Niiden paksuus on tarkkaa työtä: liian ohut plugi irtoaa vetämällä, liian paksu ei mahdu koloon ja/tai repii harjaskoloja. Oikean paksuuden voi aluksi katsoa toiselta ponilta. Kokemuksen myötä kehittyy näppituntuma, jolla karvapuntista saa eroteltua oikean paksuisen suortuvan sen suuremmin miettimättä ja mittailematta. Poneilla voi myös olla harjassaan eri suuruisia koloja; isompiin koloihin tarvitaan paksumpi plugi. 
  • Plugit voi istuttaa harjaskoloihin roottaustyökalulla, neulalla tai rautalangalla. Itse suosin roottaustyökalua: se on puutikku tai metallinen työkalu, jonka päässä on neula, jonka silmä on katkaistu vinoon niin, että siitä jää kaksi eripituista piikkiä. Roottaustyökaluja voi tilata esim. My Little Customsista, tai sellaisen voi tehdä itse. Neulaksi käy tavallinen parsinneula; silmän voi katkaista sivuleikkurilla.
  • Työnnä harjaskoloon nasta. Se venyttää muovia ja helpottaa plugin työntämistä pään sisään.
  • Tee plugin keskelle solmu. Työnnä neulan pidempi piikki solmun läpi, varmista että plugi pysyy neulassa, irrota nasta, ja työnnä neula pidempi piikki edellä harjaskoloon. Ponien vinyyli on yleensä melko joustavaa, joten plugin pitäisi mennä paikalleen vähän työntämällä. Poista neula ja nykäise plugia kevyesti. Jos se pysyy paikallaan, se on oikean paksuinen. Jos se irtoaa, tee siitä paksumpi ja yritä uudelleen. 
  • Vaihtoehtoisesti plugit voi vetää paikalleen ohuella rautalangalla. Taita noin 30-40 cm pituinen rautalanka kahtia, työnnä silmukka ponin pään sisään ja kaulasaumasta ulos, pujota keskeltä solmittu plugi rautalankaan ja vedä rautalanka varovasti takaisin. Plugi seuraa perässä, ja solmu sen keskellä jää pään sisään. Rautalankaa kannattaa käyttää myös siinä tapauksessa, jos vinyyli on haurastunut tai harjaskolot ovat niin tiheässä, että ne uhkaavat revetä. 
  • Jatka niin kauan, kunnes kaikki harjaskolot on täytetty. Lopuksi voit valuttaa vähän liimaa pään sisään, jos haluat varmistaa plugien paikallaan pysymisen.
  • Harjan voi myös uusia vain osittain. Joskus ei ole järkevää rerootata koko päätä, jos harjasta on nyrhitty vain pari plugia tai kolmasosa. Lyhennä tällöin leikatut plugit esim. kynsileikkurilla ihan päänmyötäisiksi, työnnä ne nastalla pään sisään ja roottaa tilalle uudet plugit. 
  • Jos harjassa on tinseliä, lisää 1-2 tinselikarvaa jokaiseen plugiin. Tinselit ovat hauraita ja katkeilevat helposti, joten ole varovainen. 


Hännän uusiminen:

  • Leikkaa uusi karva oikean mittaiseksi. Mitta on 2 x tulevan hännän mitta, koska häntä taitetaan keskeltä kahtia. Tavallinen ponin hännän mitta on noin 15 cm, eli 2 x 15 = 30 cm. Paksuus on myös puolet valmiin hännän paksuudesta. 
  • Sido häntä keskeltä ohuella nippusiteellä. Taita kahtia ja asenna toinen nippuside häntäsilmukan tyveen. Leikkaa nippusiteistä pois ylimääräiset "hännät".
  • Ota vahvaa rautalankaa noin 40 cm pätkä. Taita se kahtia. Pujota silmukkapää ponin häntäreiästä sisään ja kaula-aukosta ulos. Pujota uusi sidottu häntä rautalankasilmukasta läpi ja vedä rautalanka takaisin. Häntää voi joutua vetämään reiästä ulos lujaakin, ja siksi nahkahanska on tässä kätevä, jotta rautalanka ei hierrä sormia rikki. 
  • Uusi häntä on oikean paksuinen, kun se ei mene kevyesti työntämällä ponin sisään, ja kun se ei venytä häntäreikää. Jos häntä on väärän paksuinen, vedä se ulos pihdeillä, katkaise nippusiteet ja lisää tai vähennä karvaa, ja toista edellinen. Etenkin aluksi häntää saattaa joutua paksuntamaan tai ohentamaan useita kertoja.

Kuvissa on käytetty rautalankaa uuden hännän solmimiseen. Suositeltavampaa on käyttää muovista nippusidettä.



Mistä oikeanlaista karvaa?

Nailonkarvaa saa tilattua ulkomailta. Suomessa ei tällä hetkellä ole kauppaa, joka myisi poneille sopivaa karvalaatua. Kun tilaat karvaa ulkomailta, Suomeen on maksettava tullimaksu ja verot. 

  • Dollyhair on pitkäaikainen ja luotettava nettikauppa. Sivuilla sanotaan, että sen myymä karva on samalta toimittajalta kuin mistä Hasbro tilaa nailonkarvansa, eli hyvin todennäköisesti tämä on juurikin sitä karvaa, mitä poneille laitettiin ja laitetaan tehtaalla.
  • My Little Custom myy samaa karvaa ja samoja värisävyjä kuin Dollyhair. Toimituskulut halvemmat kuin Dollyhairilla.

Joillakin poneilla, esim. prinsessoilla, on harjassaan kimaltelevaa metallisen näköistä karvaa eli tinseliä. Sitä saa kalastustarvikeliikkeistä sekä esim. Motonetistä ja Kärkkäiseltä. Samaa tavaraa käytetään nimittäin perhojen sidontaan. Laajin löytämäni valikoima on Mistpoolilla.

On myös eräitä jouhilaatuja, joille en ole löytänyt mistään vastaavuutta, kuten Perfume Puff -ponien pumpulimainen karva ja Seaside Babies -ponien vanumaiset valkoiset raidat. Jos joku löytää näitä jostakin, kertokaa ihmeessä :)

Tekstit ja kuvat © 2023 Myrskytär, ellei toisin mainita.
My Little Pony on Hasbro:n rekisteröity tuotemerkki.
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita