Ponitietoa

My Little Pony on Hasbron rekisteröimä tuotenimi muovisille leluponeille, joilla on kammattava harja ja häntä. On myös monen muun valmistajan tuottamia muoviponeja. Esim. Simba, Just Group PLC ja Lanard tekevät/tekivät myös samantapaisia poneja, mutta ne eivät ole "aitoja" My Little Ponyja.


Historiaa

My Little Ponyjen tuotanto alkoi 1980-luvun alussa. Idea sai alkunsa My Pretty Pony -nimisestä lelusta. Tämä kova muovinen poni oli hiukan myöhempien My Little Ponyjen näköinen, ja sillä oli mukana useita varusteita sekä harja ja häntä, joita saattoi kammata. My Pretty Ponyja oli kahta väriä: ruskea ja pinkki. My Little Ponyt tulivat vuotta myöhemmin, vuonna 1982. Aluksi niitä tehtiin kuusi erilaista, kaikki samassa, My Pretty Ponyn asentoa muistuttavassa posessa (pose = asento, englannin sanasta), joka tuli myöhemmin tunnetuksi keräilijöiden parissa collector's posena. 

My Little Ponyja valmistettiin noin kymmenen vuotta: vuodesta 1982 vuoteen 1992 (11 vuotta, jos My Pretty Ponyt lasketaan mukaan). Näitä ns. ensimmäisen sukupolven eli 80-luvun poneja kutsutaan nimellä G1-ponit eli generation 1 -ponit. G1-poneja tehtiin lähes kaikissa sateenkaaren väreissä ja kymmenissä eri poseissa; oli maaponeja (earth ponies), yksisarvisia (unicorns) ja pegasuksia (pegasi), ponivarsoja (baby ponies), poikaponeja (boy ponies), teini-ikäisiä poneja (sweetheart sister -ponit), vastasyntyneitä varsaponeja (newborn ponies), jopa merihevosponeja (sea ponies) ja niin edelleen, ja joissakin poneissa oli jopa mekanismeja kuten pyöriviä häntiä tai avaimella aukeavia salalokeroita.

G1-ponien valmistus lopetettiin 1993. (Hollannissa tuotettiin yksi ponisarja vielä vuonna 1995.) Myöhemmin, vuonna 1997, Hasbro herätti My Little Ponyt uudelleen henkiin, mutta nuo vuosina 1997-2003 valmistetut ns. G2-ponit olivat hyvin erilaisia verrattuina ensimmäisen sukupolven eli generaation poneihin. Niillä oli pienempi pää, aivan eri näköinen naama ja niiden jalat olivat pidemmät ja solakammat - ja ne olivat paljon hoikempia. Vuonna 2003 tuli näyttämölle uusi sukupolvi eli G3-ponit, ja niiden ulkonäkö muuttui taas. Tämä kolmas sukupolvi muistutti paljon enemmän alkuperäisiä poneja. Ne ovat kooltaan hiukan pienempiä ja niillä on suhteessa pään kokoon suuremmat silmät (joidenkin babyjen silmät ovat mielestäni jopa hullunkurisen isot), mutta niiden vartalon ja pään muoto ja kokosuhteet ovat paljolti samantapaiset kuin G1-poneilla. Viimeiset G3-ponit tuotettiin vuonna 2011. Mutta ei siinä kaikki, jatkoa seuraa: G4- ja G5-sukupolvet ovat taas eri näköisiä kuin aikaisemmat. 

Poneja on niin monenlaisia, että aloittelija menee helposti sekaisin ja miettii, mikä niistä on aito ja mikä ei. Poneja, jotka eivät ole My Little Ponyja mutta muistuttavat niitä (etäisesti), sanotaan feikeiksi (englannin sanasta fake eli väärennös). Hyvä nyrkkisääntö on, että jos ponin kavionpohjassa lukee Hasbro, se on aito. Mutta sittenkin on vielä eri maissa valmistettuja ns. nirvana-poneja, joiden kavionpohjissa voi lukea jotain muuta tai sitten ei välttämättä yhtään mitään, mutta silti ne ovat aitoja poneja, valmistettu vain eri maassa Hasbron linsenssillä! Hankalaa, vai mitä? =) Feikkiponeista ja aitojen ponien tunnuspiirteistä alempana lisää infoa.


Generaatiot eli sukupolvet

Tämä sivusto keskittyy pääasiassa ensimmäisen sukupolven eli G1-poneihin, koska se on itselleni tutuin generaatio. Käsittelen tässä osiossa vain kolmea ensimmäistä ponisukupolvea.

Ponisukupolvet on numeroitu ajallisesti tuotantovuosien mukaan (G = generaatio):

G1: 1982-1995
G2: 1997-2003
G3: 2003-2011

G1-ponien joukkoon mahtuu jos jonkinlaista kopukkaa: siivekästä ja siivetöntä, pientä ja suurta, nukkapintaista ja nukatonta, meriponia ja maaponia. Nämä ponit ovat vanhin sukupolvi, jota valmistettiin 80-luvulla ja 90-luvun alussa. Niissä näkyy selvästi aikakautensa leima: 80-luvun alussa tuotetut ponit ovat pyöreitä ja herttaisia, 80-luvun lopuilla tulleet uudet ponimuotit taas kuvastavat enemmän 90-luvun henkeä pidempine jalkoineen, räikeine (neon)väreineen ja pienempine päineen. Kun vertaa ensimmäisten ja viimeisimpien G1-ponien jalkojen pituutta ruumiiseen nähden, ero on selvä. G2-ponit jatkoivat sitten tätä "haikaralinjaa". Vuonna 2003 pyöreämmät kehot ja realistisempi pään muoto palasivat, ja poneissa saattoi aistia paluuta entiseen. 

Tässä eri ponisukupolvet kuvina: 

Aikuisia. Vasemmalta: G1 Sunlight, G2 Ivy ja G3 Star Flower.

Varsoja. Vasemmalta: G1 Baby Blossom, G2 Baby Honeyberry, G3 Baby Keen Bean.

Kavionpohjien merkintöjen vertailua. Vasemmalla G1, keskellä G2 ja oikealla G3.


My Little Ponyjen erityispiirteitä

Löydät kirpputorilta kivan näköisen leluponin. Sillä on kohtalaisen pehmeä muovikeho, jokin kuvio lanteilla ja kammattavat jouhet... Mutta mistä tiedät onko se aito My Little Pony? Tässä joitakin tuntomerkkejä. Koska tämä sivusto keskittyy G1-poneihin, tässä käsitellään vain tämän sukupolven ominaispiirteitä. 

1. Keho

Kaikkien G1-ponien keho on enemmän tai vähemmän pehmeää muovia (vinyyliä). Toiset ponit ovat pehmeämpiä kuin toiset. Suurin osa poneista on mattapintaisia maaponeja, joilla ei ole sarvea eikä siipiä. Joillakin poneilla on selässään 3D-loimi; toisten keho tuoksuu (tai on alun perin tuoksunut); joidenkin kroppa on läpinäkyvää muovia, jonka sisällä on hilettä tai pimeässä hohtavia tähtiä sekä sydämiä; joidenkin ponien kehoa peittää helmiäispinnoite, toisilla on kehon peittona pehmoinen nukkaturkki.

On olemassa maaponeja, siivekkäitä poneja eli pegasuksia, sekä yksisarvisia. On myös merihevosen näköisiä meriponeja sekä muutama merenneitoponi. Pegasuksilla on kylkiin valetut siivet, yksisarvisilla taas kierteinen sarvi keskellä otsaa. (Ei kuitenkaan ole olemassa My Little Ponya, jolla olisi sekä sarvi että siivet.) Poneja on eri ikäisiä: on aikuisia, teinejä, varsoja ja aivan vasta syntyneitä teeny tiny -poneja.

Pää on kehoon nähden suuri, turpa ja posket pyöreät, silmät mantelinmuotoiset ja korvat kolmiomaiset (varhaisilla poneilla teräväkärkiset, myöhemmillä pyöreämmät). Keho itsessään on lyhyt ja pyöreä. Pää ja keho ovat erilliset ja pää on liimattu kroppaan kiinni (paitsi brush 'n grow -poneilla sekä ns. peek-a-boo-babyilla, joiden pää pyörii). Kaulan etupuolella näkyy kaksi pientä viiltoa, jotka ovat pään kohdistusmerkit; näiden avulla ponien kokoojat tiesivät tehtaalla, mihin asentoon pää tulee.

Erilaisia kehoja. 1) Cherry Treats: tavallinen. 2) Secret Star: Secret Surprise -poni, jolla on selässä avautuva loimi. 3) Brilliant Blossoms, Merry Go Round -poni 3D-loimineen. 4) Star Dancer, läpinäkyvä hilettä sisältävä keho. 5) Star Glow, läpinäkyvä keho, jonka sisälle on valettu tähtiä ja sydämiä (tähdet loistavat pimeässä). 6) Beautiful Bows, Hairdo-poni, jonka keho on kauttaaltaan pinnoitettu helmiäishohtoiseksi. 

2. Jalat

My Little Ponyjen jalat ovat melko tasapaksut ja pylväsmäiset. Jos ei oteta lukuun aivan ensimmäisiä poneja ja oriponeja, kavio ei erotu selkeästi muusta jalasta. Etujaloissa ei näy niveliä, mutta takajaloissa voi erottaa kinnernivelen. Tämä nivel näkyy erityisen hyvin ensimmäisillä poneilla. Varhaisten vuosien ponien jalat olivat lyhyehköt ja tukevat. 80-luvun lopuilla tulleissa muoteissa näkyy selvästi, että jalat ovat ajan mittaan pidentyneet ja hoikistuneet. 

Ponin kavionpohjan merkinnät kertovat muotin omistajan nimen, muotin valmistusvuoden sekä valmistusmaan. Jos vaikkapa ponin kavioissa lukee "© '84 Hasbro Pat. Pend. Made in Hong Kong, se tarkoittaa, että ponin muotin kopiointioikeudet omistaa Hasbro, muotille on haettu patenttia (pat. pend. eli patent pending) ja että poni on valmistettu Hong Kongissa. Muita valmistusmaita ovat esim. Italia, Brasilia, Intia ja Meksiko. 

Joillakin poneilla ei ole kaviomerkintöjä lainkaan. Tällaisia poneja ovat kreikkalaiset ja jotkut meksikolaiset ponit. Toisilla taas saattaa lukea Hasbron sijaan jonkun toisen firman nimi, vaikka muotti olisikin aivan samanlainen. Nämä ovat kuitenkin aitoja My Little Ponyja, joiden valmistusoikeudet Hasbro on vain lisensoinut kyseisille tehtaille ja yhtiöille.

Aidolla My Little Ponylla valmistajan tiedot lukevat aina kavionpohjassa, ei missään muualla. (Tästä poikkeuksena McDonald'sissa myydyt G3-ponit, joilla merkinnät lukevat usein takajaloissa pystysuuntaan).

Kavioita.

1) Varhainen My Little Pony, jolla takajalan kinnernivel erottuu selvästi ja myös etujalan vuohisesta on aavistus.
2) Myöhempien vuosien muotti, jossa vuohisrajat eivät enää näy.
3) Ori, jolla on vuohiskarvat.

3. Silmät

My Little Ponyt ovat tunnettuja suloisista silmistään. Silmä itsessään on pyöreä, hiukan mantelin muotoinen. Ulkonurkassa on pitkä ripsi, ja yläluomessa ja alaluomessa on kaksi ripseä kummassakin. Joillakin myöhemmillä poneilla ripsiä on huomattavasti enemmän. Sekä ylä- että alaluomessa on rajaukset, jotka ovat yleensä mustat, mutta voivat myös olla tummanvioletit tai harmaat (yleensä eurooppalaisilla poneilla). Iiris on värillinen ja silmäterän toisessa reunassa on valkoinen pyöreä valopiste. Sweetheart sister -poneilla ja joillakin muilla aikuisilla poneilla on luomiväriä.

80-luvun puolivälissä markkinoille tuli varsaponeja, joilla oli avautuvat ja sulkeutuvat silmät. Näitä kutsutaan nimellä BBE-poni eli beddy-bye-eyed-poni. Samoihin aikoihin Hasbro alkoi valmistaa ns. TE-poneja (Twinkle Eye) eli poneja, joiden silmät ovat säihkyvät jalokivet.

Silmiä:

1) Aikuisen ponin silmä.
2) Twinkle Eye eli jalokivisilmä.
3) Sweetheart sister -ponin silmä, jossa on yleensä vahva meikki.
4) Sweet talkin' ponin räpsyripset.
5) Teeny tiny -ponin pyöreä silmä.
6) Varsan silmä.


5. Symboli

Ponin lanteilla ja/tai kyljillä olevaa kuviota kutsutaan symboliksi. (Uudemmilla ponisukupolvilla termi on cutie mark eli söpöysmerkki.) Symboli voi olla maalattu, siinä voi olla hilettä eli kimalletta, tai se voi olla kohollaan oleva 3D-symboli. Prinsessaponien symbolit ovat kuin medaljonkeja tai jalokiviä. Joillakin poneilla on symboleita kyljissä, selässä ja kasvoissa. Näitä poneja kutsutaan TAF-poneiksi eli Twice As Fancy -poneiksi. 

Ponit on usein nimetty symbolinsa mukaan. Esimerkiksi Wind Whistlerillä on symbolinaan pillejä, Heart Throbilla siivekkäitä sydämiä ja Baby Apple Delightilla omenapuita. 

Symbolien kirjoa.

1) Prinsessaponin jalokivisymboli.
2) SS- eli So soft -ponin nukan alta kajastava symboli.
3) Symboleita ympäri kehoa.
4) Glitter-symboli.
5) Tavallinen maalattu/painettu symboli.
6) TAF eli Twice as Fancy -ponin kylkiä peittävät symbolit.

6. Jouhet

My Little Ponyt olivat oman aikansa kuuluisuuksia juuri kammattavien, pehmeiden jouhiensa ansiosta. Useimmilla poneilla harja on n. 10 cm pitkä ja ulottuu kaulasauman alle. Häntä on yleensä 12-15 cm pitkä. Harja on ommeltu ja liimattu päähän kiinni ns. ketjutikillä. Häntää varten takamuksessa on pyöreä reikä; tämä erottaa My Little Ponyt monista muista muoviponeista, sillä useimmilla ns. feikkiponeilla häntä on ommeltu paikalleen pisto kerrallaan. My Little Ponyjen häntä on taitettu keskeltä kaksin kerroin, sitä pitää kiinni metallinen niitti ja sen tyvessä on pyöreä metalliprikka, joka pitää hännän paikallaan ponin sisällä. Häntäprikat ja -niitit ruostuvat herkästi kastuttuaan ja alkavat värjätä ponin hännäntyveä ja liata tai homehduttaa ponin sisäpuolta. Tämän vuoksi poneja ei saisi koskaan upottaa veteen.

Joillakin poneilla on erityisen pitkä harja ja häntä, esim. Hairdo-poneilla sekä Brush 'n Grow -poneilla eli tuttavallisemmin BnG-poneilla. BnG-poneilla lisäksi häntä kelautuu ponin sisään päätä pyörittämällä ja palautuu täyteen mittaansa hännästä vetämällä.

Poneilla on monentyyppisiä jouhia: on tavallista nailonkarvaa, pehmeää pumpulimaista karvaa, metallista tinseliä, muovista läpinäkyvää tinseliä ja väriä vaihtavaa karvaa. Karvat voivat olla yksiväriset tai moniväriset tai harjassa voi olla eri värinen raita. Joidenkin ponien jouhet on värjätty liukuvin värein vaakatasossa.

Jouhiesimerkkejä.

1) Monivärinen harja.
2) Yksivärinen harja.
3) Pumpulimainen harja (Perfume Puff -ponit).
4) Metallinkiiltoista tinseliä (mm. Princess-ponit).
5) Läpinäkyvää muovitinseliä (esim. Pony Bride).
6) Meriponivarsan vanumainen harja (Watercolor Baby Sea Ponies -ponit).

7. Mekanismit

Joillakin poneilla on kehossaan erilaisia mekanismeja. Mekanismiponeja ovat esim. secret surprise -ponit, joiden selässä on avaimella aukeava satula; brush 'n grow -ponit, joiden häntä kelautuu kehon sisään päätä pyörittämällä; ja happy tails -ponit, joiden häntä pyörii kun ponin kylkiä painaa. Liikkuvia jalkoja ja joitakin valo- ja äänitoimintoja lukuun ottamatta en ole koskaan nähnyt feikkiponeilla vastaavia mekanismeja. 

Jotkut mekanismiponit vaativat paristoja toimiakseen, mutta useimmat pelittävät ilmankin.

Mekanismiponeja.

1) Sweet talkin' Talk-a-Lot. Ponin mahassa on kaiutin, ja poni puhuu lyhyitä lauseita englanniksi, kun sen kylkiä painaa. 
2) Happy Tails Tabby. Ponin häntä pyörii, kun sen kylkiä painaa.
3) Dance 'n Prance Twirler. Ponin ryntäissä on nuppi, jota pyörittämällä ja vapauttamalla häntä alkaa pyöriä ja poni "tanssii".
4) Secret Surprise Pretty Puff. Ponin rinnassa on sydämenmuotoinen avaimenreikä, johon ponin mukana tullut avain sopii. Avainta kääntäessä ponin loimi avautuu ja paljastaa altaan salalokeron.  
5) Surprise Twins Mommy. Ponin vatsassa on salaluukku, ja kun kaulassa olevaa sydäntä kääntää, luukku avautuu ja ponin sisältä putoaa kaksi pientä varsaa. 
6) Brush 'n Grow Pretty Vision. Kun ponin päätä pyörittää, häntä kelautuu sisään. Häntä palautuu täyteen pituuteensa vetämällä ulospäin.

8. Kavionpohjan merkinnät

Kiinassa tai Hong Kongissa valmistetuilla My Little Ponyilla lukee kavionpohjassa seuraavat tiedot: (C) [vuosiluku] Hasbro, Made in Hong Kong / China. Varhaisimmilla poneilla lukee vielä patenttimerkintä: Pat. Pen[ding]., patent pending eli patentti haussa. Myöhemmiltä poneilta tämä merkintä on peitetty, koska Hasbro sai patenttihakemuksensa läpi, ja merkinnälle ei ollut enää tarvetta.

Vuosiluku tarkoittaa muotin valmistusvuotta, ei itse ponin myyntivuotta.

Yllä vasemmalla FF Mintyn kavionpohjat, oikealla CF Butterscotchin. Minty on ensimmäisiä poneja vuodeltaa 1982 ja Butterscotch on seuraavan vuoden poni, vaikka muotti on valmistettu 1982.

Ns. nirvanaponien, eli missä tahansa muualla kuin Hong Kongissa tai Kiinassa valmistettujen ponien, merkinnät ovatkin sitten ihan oma maailmansa. Useimmilla lukee (C) Hasbro ja valmistusmaa, mutta joillakin ei lue mitään, tai kavionpohjassa on esim. pelkkä kolmio.

Tässä lyhyt tiivistelmä:

  • Argentiina: Babyjen ja wingerien kavionpohjissa lukee selkeästi Hasbro, vuosiluku ja Made in Argentina, mutta aikuisten kavionpohjissa on usein vain muutama numero.
  • Brasilia: Kaikilla on kavionpohjassa leima ESTRELA MADE IN BRAZIL
  • Espanja: Ns. piggyponien kavioissa ei ole merkintöjä. Tavallisilla muoteilla tehdyillä poneilla on Hasbron merkinnät sekä joko teksti SPAIN, tai sitten ei valmistusmaata.
  • Kolumbia: Babyjen kavionpohjissa selkeät merkinnät (C) Hasbro Made in Colombia, aikuisilla harvemmin lukee kavionpohjissa valmistusmaata.
  • Kreikka: Yleensä tyhjät kavionpohjat. Joskus aikuisilta poneilta löytyy kolmio tai kirjain B.
  • Italia: (C) Hasbro [vuosiluku] ja ITALY
  • Intia: Ei Hasbron merkintää, sen sijaan FUNSKOOL / PAT. PENDING / MADE IN / INDIA
  • Macao: (C) 1982 Hasbro / Pat. Pend / Macau
  • Meksiko: Kaksi vaihtoehtoa. Joko litteät kaviot, joissa lukee Lili Ledy / Peche en Mexico, tai ei mitään merkintöjä.
  • Peru: (C) [vuosiluku] Hasbro Pat. Pend. / Novo / (Basa)
  • Ranska: (C) Hasbro [vuosiluku] ja toisessa kaviossa ympyränmuotoinen teksti Made In France
  • Saksa: Tavalliset merkinnät kuten Kiinassa ja Hong Kongissa valmistetuilla poneilla
  • Skandinavia, Hollanti, Etelä-Afrikka, Venezuela: Ei tietoa



Ponien nimistä

Poneja on paljon erilaisia, ja jokaisella niistä on nimi. Yleensä ponien nimet liittyvät jollakin tapaa ponin symboliin tai sarjaan: esim. Yum Yum'illa on symbolinaan karkkeja ja Pinwheelillä tuulihyrriä, ja kaikkien ballerinavarsojen nimet liittyvät tanssiin tai balettiin. Monien ponien nimet ovat sanaleikkejä. Tämän vuoksi ponien suomennetut nimet eivät välttämättä ole aina sitä mitä niiden pitäisi olla. 

Aloittelevat keräilijät ihmettelevät usein joidenkin ponien nimien edessä olevia lyhenteitä. Puhutaan vaikkapa CP Applejackista, TAF Buttonsista, SHS Spring Songista, BnG Braided Beautysta ja MGR Brilliant Blossomsista. Selitys tulee tässä: lyhenteellä ilmoitetaan ponin sarja ja/tai variaatio. 

Yleispätevänä periaatteena voidaan sanoa, että jos ei ole olemassa kuin yksi saman niminen poni, sen nimen eteen ei laiteta lyhennettä. Mutta jos ponista on useampia variantteja (yleisimmin poseversiot) tai eri sarjoissa on saman nimisiä poneja (esim. on olemassa kaksi aivan erilaista Yum Yumia), ne erotetaan toisistaan lyhenteellä.


Posevariantti: "Shy pose" eli tavallinen Bow Tie ja "collector pose" eli CP Bow Tie.

Saman nimiset, mutta kokonaan eri ponit. Vasemmalla TAF (Twice as Fancy) Yum Yum ja oikealla flutter Yum Yum.

Neljä eri varianttia samasta ponista, eli Buttonsista. Vasemmalta: So soft eli SS Buttons, Non-So-Soft eli NSS Buttons, UK-versio NSS Buttonsista (kolmenappinen) sekä Twice as Fancy eli TAF Buttons.

Tekstit ja kuvat © 2023 Myrskytär, ellei toisin mainita.
My Little Pony on Hasbro:n rekisteröity tuotemerkki.
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita